10 jan 2018

Huren omlaag of verhuizen naar goedkopere woning 

De Zwolse woningcorporaties (deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ) en de gemeente Zwolle werken samen aan het betaalbaar houden van wonen en woningen. Daarvoor is de betaalbaarheidsagenda met 10 punten opgesteld. Het woonlastenfonds is één van deze punten. 

Dit woonlastenfonds is mede tot stand gekomen door de intensive samenwerking van de drie huurders belangenverenigingen in  Zwolle. Dit zijn wij, De Woonkoepel (SWZ) de Centrale huurdersraad  (Delta wonen) en de Centrale huurdersraad van Openbaar belang.

Bewoners informeren
Uit het woonlastenfonds worden twee maatregelen gefinancierd. De eerste maatregel is dat in een aantal gevallen de huur van een woning verlaagd wordt. De andere maatregel is dat voor een aantal bewoners de mogelijkheid bestaat om naar een woning met een lagere huurprijs te verhuizen. 

Voor wie?
Het gaat om een deel van de huurders die in de periode 2012 – 2015 een woning zijn gaan huren bij deltaWonen, Openbaar Belang of SWZ. De huidige regels voor passend toewijzen (huur en inkomen passen bij elkaar) golden toen nog niet. Bij het begin van het huurcontract was het huishoudinkomen van deze huurders laag in verhouding tot de huur van de woning. Als het huidige huishoudinkomen nog steeds onder een bepaalde grens ligt, dan is huurverlaging of verhuizing een optie. 

Huurprijzen In 2017

Het afgelopen jaar hebben we ons intensief bezig gehouden met de huurverhoging die er in juli 2017 aan zat te komen. Door goed te onderhandelen is voor de laagste inkomsten een huurverhoging afgesproken van 0.3 % deze was gelijk aan de inflatie stijging van 2017.

Voor de hogere inkomens en twee verdieners hebben we huurverhoging van 4 %

Wij vinden het belangrijk, dat niet alleen SWZ financieel ‘gezond’ is, maar dat de huurder dit ook is. Er moet een goede balans zijn tussen inkomen en huur. 

 

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.