1 feb 2018

Net voor de kerstdagen van vorig jaar heeft Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt hoeveel de gemiddelde huurverhoging in 2018  maximaal mag stijgen: 2,4 procent voor een sociale huurwoning en 3,9 procent in het gereguleerde segment. Voor zogenoemde scheefwoners mag de huurstijging maximaal 5,4 procent bedragen. 

Vervolgens komt de SWZ met een voorstel om voor de verschillende huurders en inkomensgroepen de noodzakelijke huurverhoging toe te passen. Wettelijk gezien wordt dit voorstel bij de huurdersbelangenvereniging als adviesgevend orgaan ingediend, en begint er binnen het bestuur een gebruikelijke discussie, en leiden alle afwegingen tot veel meningen en slapeloze nachten. De berekeningen blijven in dansende cijfers ook ‘s nachts nog door de hoofden flitsen. Bijkomend is natuurlijk ook de toenemende reactie vanuit de gemeentelijke politiek, die met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht zich niet onbesproken laten. Vanuit de oppositie wordt geroepen om, aangejaagd door de Woonbond zelfs tot een huurverlaging te komen. Ongefundeerd zijn percentages van 10 % verlaging genoemd, en wordt van de adviesgevende Woonkoepel verwacht om tot een gedegen afweging te komen. De huursverhogingen van de voorliggende jaren, de armoedebestrijding en de betaalbaarheid zijn daarin zeker niet onbesproken gebleven.

Vorige week heeft het bestuur zich voor laten lichten door Alfred Landmeter van FBTA Dit bedrjf is gespecialiseerd in kennisoverdracht op het gebied van financiën, volkshuisvesting en organisatieontwikkeling. ZIj richten zich geheel op organisaties en mensen, werkzaam binnen de vastgoedsector zoals ook woningcorporaties. Een leerzame avond was het gevolg waarin de verplichte afdrachtgetallen naar de overheid (zoals de verhuurdersheffing) en de financiële huishouding en de woningvoorraad ruimschoots aan bod kwamen.

SWZ neemt gezien onderstaand tweet bericht al een duidelijke stelling in:

Elders in het land zijn er recentelijk weer een aantal corporaties om een niet kloppende financiele huishouding onder toezicht geplaatst,
dus het blijft noodzakelijk om op de vijf financiële parameters van de WSW als toezichthouder kloppend aan te bieden.
Als bestuur van de Woonkoepel, zullen we al de facetten afwegende in februari ons advies kenbaar maken aan SWZ.  

 


   

 

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.