14 feb 2019

Door stijgende bouwkosten en gebrek aan locaties kunnen woningcorporaties minder nieuwe woningen bouwen, meldt branchevereniging Aedes na een enquête onder 171 woningcorporaties.

Het doel om 34.000 sociale huurwoningen per jaar te bouwen, komt volgens de woningcorporaties door de stijgende kosten en de steeds hogere belastingen voor corporaties in gevaar. In 2018 werden zo'n zeventienduizend nieuwe huizen gebouwd.

Aedes-voorzitter Marnix Norder dringt aan op maatregelen van de overheid, omdat nieuwbouwplannen nu noodgedwongen op de plank blijven liggen. "Veel mensen zijn naarstig op zoek naar een betaalbare huurwoning. Jaren wachten op een huis is geen uitzondering meer. Dus gemeenten, pak de woningnood aan en zorg voor bouwlocaties."

 

"En kabinet, neem de regie en maak harde afspraken met gemeenten over het aantal huizen dat er moet komen", vervolgt Norder. "Neem de belemmeringen bij nieuwbouw weg, dan kunnen wij aan de slag en al die woningzoekenden op de wachtlijst zicht op een woning geven."

'Woningnood is terug van weggeweest'

Ook de Woonbond herkent de problemen van de corporaties. "De woningnood is terug van weggeweest, er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en er komt een ongekende renovatiegolf aan in het kader van de verduurzaming", aldus Woondbond-directeur Paulus Jansen.

"Het kabinet moet stoppen met het verder uitknijpen van corporaties met heffingen op sociale huurwoningen, zodat corporaties de ruimte hebben om meer te bouwen en de verduurzaming op te pakken."

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.