13 sep 2019

Een kwart van de Nederlandse huurders, zo'n 800.000 huishoudens, zit volgens het Nibud financieel klem. Deze huurders betalen zulke hoge huren dat ze niet genoeg geld overhouden voor hun levensonderhoud.


Voornamelijk mensen met een sociale huurwoning kunnen maar lastig rondkomen. Het gaat dan met name om alleenstaanden, ontvangers van een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar.
800.000 huishoudens, dat zijn er echt heel veel. Daar schrik ik van. We luiden een vrij luide noodklok, want we hebben te maken met een sluipende en ontwrichtende werking van een te hoge huur. Een deel van die mensen zien we uiteindelijk terug in de schuldhulpverlening", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.Meer huurders dan kopers hebben moeite met rondkomen
Huurders hebben het volgens de organisatie vaker financieel moeilijk dan huiseigenaren. Waar 8 procent van de hypotheekbezitters te hoge woonlasten heeft, rapporteert maar liefst de helft van de huurders door de hoge huur moeite te hebben met rondkomen. 40 procent van de huurders ervaart daardoor zelfs financiële schaarste en een op de drie kampt met betalingsachterstanden.
Het Nibud roept de vrije huursector en woningcorporaties op rekening te houden met de betaalbaarheid van de huren om huurders beter te beschermen. Alleen dan kunnen de geldproblemen van mensen volgens de organisatie echt opgelost worden.
De huur is volgens Vliegenthart het laatste waar mensen op beknibbelen. "Eerst worden de vrijetijdsuitgaven opgeschort. Ze moeten op allerlei andere zaken bezuinigen. We zien dat een grote groep geld te kort komt aan het einde van de maand", stelt Vliegenthart.
Hij vindt dat de politiek en woningcorporaties nu aan zet zijn en doet een oproep, "voor minimuminkomens moet de huur omlaag naar 523 euro en niet meer."
Zij geven door hun hoge huur weinig geld uit aan vrijetijdsbesteding, vervoer, sportclubcontributies en abonnementen. In het geval van onvermijdbare zorgkosten ziet deze groep zich genoodzaakt minder geld aan eten uit te geven.Voor het Nibud komen de bevindingen over huurders die financieel klem zitten als een verrassing. "Ze kunnen niet kopen en kunnen ook niet naar een goedkopere woning", licht Nibud-directeur Arjan Vliegenthart toe. "Minima kunnen geen huur van 607 euro - inclusief huurtoeslag - betalen en dat gebeurt nu wel. Volgens onze tabellen kunnen zij maximaal 425 euro betalen."

Klik hier voor de complete tekst en het radio-interview op NPO radio 1

 

bron : Nibud, NU.nl en NPO radio 1

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.