10 jun 2020

Bron: de Stentor 10 juni 2020 / Stefan ten Teije

Het kabinet wil de WOZ-waarde minder zwaar mee laten tellen in het puntensysteem voor huurhuizen. Daardoor blijft de huur van een groter aantal huizen onder de huurgrens van 737 euro. De prijs is dan gereguleerd en bewoners kunnen huurtoeslag aanvragen. 

Het kabinet heeft gisteren een wetsvoorstel met die strekking gepubliceerd waarop huurders en verhuurders tot 20 juli kunnen reageren. 
Klik hier om het wetsvoorstel te bekijken

Het zogenoemde woningwaarderingsstelsel kent een puntensysteem. Een huis krijgt punten voor de oppervlakte, de energieprestatie, de voorzieningen van de woning en de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is gebaseerd op vergelijkbare verkochte woningen.

Maximaal een derde

Omdat de huizenprijzen momenteel de pan uit rijzen, komen op sommige plekken in Nederland ook kleine huizen met weinig voorzieningen al boven de 737 euro uit op basis van het puntensysteem. De WOZ-waarde drukt een onbehoorlijk groot stempel, vindt het kabinet. De wetswijziging zorgt ervoor dat het aandeel van de WOZ nog maximaal voor een derde (33 procent) meetelt. Daardoor zouden méér woningen weer onder de 737 euro komen, waardoor huurders beter zijn beschermd. Als een huis volgens het puntensysteem namelijk boven dat bedrag komt, mag de verhuurder zelf kiezen hoeveel hij of zij vraagt (vrije sector). Er zijn voorbeelden uit Amsterdam waarbij de prijs dan ineens twee keer zo hoog werd, zo'n 1500 euro per maand. 
Na de zogenoemde internetconsultatie moeten de Tweede en Eerste Kamer nog instemmen met de wet.

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.