4 sep 2023

Het is weer warm! Met de volgende tips kan je het net wat even koeler hebben!

  1. Verminder Zonlichtinval: Een cruciale stap om oververhitting te voorkomen, is de zon aan de buitenkant van je huis tegen te houden. Zonlicht dat door glas valt, kan je huis aanzienlijk opwarmen. Overweeg zonneschermen, screens, luiken of zelfs parasols en schaduwdoeken om directe blootstelling aan de zon te verminderen. Gordijnen met een reflecterende zijde kunnen ook helpen om de hitte buiten te houden.
  2. Vergroen je Omgeving: Planten zijn je vrienden als het gaat om koelte. Ze bieden niet alleen schaduw maar bevorderen ook verdamping, waardoor de omgeving koeler aanvoelt. Of je nu een tuin, balkon, dakterras of geveltuin hebt, overweeg bomen, struiken, klimplanten en gras aan te planten.
  3. Ventilatie en Afkoeling: Zorg ervoor dat je overdag ramen en deuren gesloten houdt als het buiten warmer is dan binnen. Dit helpt om de warmte buiten te houden. Vergeet echter niet te ventileren door middel van open ventilatieroosters of raampjes om een gezonde luchtkwaliteit te behouden. 's Nachts is het een goed idee om ramen en deuren wijd open te zetten, vooral tijdens de koelere avond- en vroege ochtenduren, om frisse lucht binnen te laten.
  4. Koel blijven: Niet alleen je huis, maar ook jijzelf moet koel blijven. Draag luchtige kleding en bescherm jezelf tegen de zon met hoeden en zonnebrandcrème. Drink veel water om gehydrateerd te blijven, en vermijd alcohol, wat uitdroging kan verergeren. Af en toe je voeten, nek en hoofd koelen met water of een vochtige doek kan je lichaamstemperatuur helpen verlagen.
  5. Elektrische Apparaten: Apparaten zoals tv's, ovens en lampen genereren warmte wanneer ze aan staan. Loop door je huis en identificeer welke apparaten warm worden. Schakel ze uit als dat mogelijk is, of beperk hun gebruik om extra warmteopbouw te voorkomen.
  6. Geen Airco, Wel Ventilator: Kies voor een ventilator in plaats van een airco, omdat ventilatoren de lucht niet koelen maar je wel helpen om warmte efficiënter af te voeren. Airconditioners verbruiken vaak veel elektriciteit en kunnen ervoor zorgen dat je lichaam niet meer gewend raakt aan hogere temperaturen.
  7. Klimaatvriendelijke Installaties: Als je huis wordt verwarmd met een warmtepomp of warmtekoudeopslag (WKO)-installatie, overweeg dan om deze in de koelmodus te zetten om te voorkomen dat je huis te snel opwarmt.
  8. Verwijder Tegels en Waterbeheer: Tegels en stenen in je tuin kunnen veel warmte vasthouden en uitstralen. Het verminderen van verharde oppervlakken kan niet alleen helpen om oververhitting te voorkomen, maar ook bijdragen aan betere waterafvoer en het versterken van boomwortels, zodat ze beter bestand zijn tegen stormen.

Als je ondanks deze tips nog steeds met een ondraaglijk warm huis te maken hebt, is het raadzaam om in gesprek te gaan met je verhuurder. Samen kunnen jullie oplossingen verkennen, zoals externe zonwering, groene daken of verbeterde ventilatie- en koelmogelijkheden. Als er geen consensus wordt bereikt, heb je mogelijk recht op huurverlaging via de Huurcommissie of de kantonrechter vanwege hitte als een gebrek aan de woning.

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.