16 mei 2017

Verdraagzaamheid en verbinding:

Als ik naar de zomer  van 2016 terugkijk had ik vaak het gevoel van ontspannen zijn. Mooi weer, vrolijke opgewekte mensen in zomerkleding, lopen over een warm strand, vakantie.

Maar aan de andere kant is daar mijn beeld van het nieuws van 2016. Aanslagen, moorden, haatzaaierij, vluchtelingen op zoek naar een veilig land. En iedereen heeft z’n antwoord. Maar luisteren naar elkaar? Ik heb dat gemist. Heel erg.

Persoonlijk ben ik iemand die zoekt naar verbinding. Ik geef u een voorbeeld dicht bij huis. In 2015 zijn we als gezamenlijke huurderbelangenverenigingen opgetrokken als het gaat om wat leidde tot een prachtige Huurdersdag. Hier was de verbinding tussen de huurderbelangenverenigingen en alle huurders aangesloten bij één van de woningcorporaties van Zwolle.  Nu 2017 staat er weer een werkgroep klaar om de Huurdersdag te organiseren. Met oudere, maar ook wat jongere mensen als deelnemers. Gelukkig.

Die ouderen willen de zaken soms houden zoals ze zijn omdat het vertrouwd en goed is en hebben vaak een minder sterke portemonnee. De jongeren brengen nieuwe frisse ideeën binnen en maken het geheel tot een aangename discussie.

Wij als HBV De Woonkoepel zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met “Stookjerijk” , het opwerpen van ideeën van duurzaam wonen. In dit kader hebben we in Stadskanaal, in het noorden van het land, huurwoningen bezocht met het label nul op de meter. Dat brengt minder energiekosten met zich mee waardoor de vaste lasten verminderen.

We hebben in 2016 veel gesproken over armoede achter de voordeur. Zonder iemand ook maar direct aan te wijzen is het nu wel zeker dat de huren van een sociale huurwoning voor het aantreden van het Kabinet Rutte II in 2012 gemiddeld lagen op € 457,- .  In  2016 lag dit gemiddelde op € 525,- . Dit was een gemiddelde stijging van € 68  per maand  en  € 816 per jaar.

Het door het Kabinet Rutte II gevoerde huurbeleid heeft tot enorme problemen geleid in de sociale huursector, zo blijkt uit een analyse van de Woonbond. Onder druk van de verhuurderheffing, een heffing oplopend tot ruim 2 miljard euro per jaar die sociale verhuurders aan het Rijk moeten afdragen, zijn de huurprijzen in de sociale sector enorm gestegen en is het aanbod van betaalbare huurwoningen gekelderd.

Dit in zijn totaliteit maakt dat veel mensen in de financiële problemen zijn gekomen.

In onze laatste vergaderingen met ons eigen bestuur maar ook in de onderlinge bijeenkomsten van de drie Huurderbelangenverenigingen, corporaties en de gemeente spraken we daarover en hebben wij onze bezorgdheid uit gesproken. Nu maar afwachten wat 2017 voor de huurders van sociale huurwoningen in Zwolle in petto heeft. Wij zullen het nauwlettend volgen en waar nodig adviezen geven.

We hopen u allemaal te begroeten op onze Algemene Leden Vergadering van 20 april 2017, waar we u verder informeren

De koffie staat klaar.   

Namens het bestuur van HBV De Woonkoepel Zwolle ,

Jan Besselink, voorzitter

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - inloggenwebsite door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.