27 aug 2017

Nee, nee ! Dit zijn niet onze recentste vakantiefoto's van een reis naar Lombok of Bali. Dit zijn foto's gemaakt op bezoek......gewoon in Zwolle, in het prachtige Holtenbroek.   

   

Sinds het begin van dit jaar is er voortkomend uit onze heisessie veelvuldig overleg tussen de Woonkoepel, SWZ en de bewonerscommissies 't Vissersdorp, Ittersummerbroek en Handellaan 237 (Kembang Baru) om de huurdersbetrokkenheid te inventariseren en elkaar daarin te inspireren.


De bijeenkomsten zijn op de vaste vergaderlokaties, maar ook in de gemeenschappelijke ruimten van de bewonerscommissies. Zo kwamen we ook samen in het Appartementengebouw Kembang Baru en werden we gastvrij ontvangen door de commissieleden aldaar. Sinds 2009 zijn de contacten tussen Woonkoepel en de BWC onder het bezielende voorzitterschap van Jimmy Lopulalan goed onderhoudend geweest en ook met de nieuwe bestuursleden is de samenwerking goed. Het warme welkom en de rondleiding door secretaris Wim van Eijk liet ons meevoeren en denkbeeldig wanen in het decor van Zuid Oost Azië en dat gewoon in Zwolle ! Iedereen die door Holtenbroek rijdt of loopt en het complex passeert wordt al gelijk verrast door een fraaie deurpartij

                                                                                                                          

 Tijdens de bouw in 2008 vroeg architect  Bert Bulthuis aan de initiatiefnemers  van de    Stichting Kembang Baru of zij de  mogelijkheid hadden om een uitgesneden teakhouten  deur op Bali te laten maken. Dit was ook de wens van de bewoners: 'iets specifieks en  unieks dat het gebouw Kembang Baru helemaal afmaakt'. De stichting vond een  zogenoemde carver.

 Het verhaal op de deuren in houtsnijwerk gaat over de sage van het Koningspaar Rama  en Sita en beslaat vier episoden. De carver op Bali heeft bijna driedimensionaal de  episodes uitgesneden in acht centimeter dik oud teakhout. Op elke kant van de deur  wordt een volledige episode verteld.   
 Ravanna is de monsterkoning en hij ontvoert Sita en brengt haar naar het eiland in het  noorden van India. Ravanna zorgt er voor dat niemand op zijn eiland kan komen. Rama  echter is een bondgenootschap aangegaan met de koning van de apen Hanuman. In één  nacht tijd bouwen zij samen een dam van het vaste land naar het eiland van Ravanna. Zo  kon Rama Sita bevrijden.

 

 

Een mooie sage waarbij ook de leveringsvoorwaarden van de deuren  markant en  mythisch te noemen zijn. Ter voorkoming van ongeluk en vloek diende de deuren, hoe arbeidsintensief dit kunstwerk ook is, binnen een jaar na de opdracht ook daadwerkelijk geplaatst te zijn. Dat is gelukt, en vormt mede de ziel in dit project, waarin iedereen zich senang voelt en gelukkig is. De bewonercommissie inspireert en organiseert en houd een stuk geschiedenis, Tempo Doeloe, een klein beetje Nederlands-Indië in ere. 
Gezamelijk met de andere BWC's wordt er hard gewerkt om de huurdersbetrokkenheid en bijv. zelfbeheer en activiteiten meer vorm te geven.

Daarbij blijft het beeld van datgeen dat er leeft binnen een straat en/of buurt bepalend voor de mogelijke activiteiten.
Mocht u met een aantal enthousiaste buren een bewonerscommissie willen vormen als huurders van SWZ complex of woning, neem dan gerust contact met ons op

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.