27 aug 2017

 

 Vandaag (3 augustus) waren de uitkomsten van het huurprijzen  onderzoek van verhuursite Pararius nieuws  van de dag. Maar we  mogen hierin wel een duidelijke nuance aanbrengen dat het gaat  om de huurprijzen van  woningen in de vrije sector.

 Kijkend naar de huurverhogingsmeldingsbrief die de SWZ huurders in mei ontvingen, is er in de sociale  huursector een minimale stijging zichtbaar, en was die huursverhoging voornamelijk inflatievolgend.

 

De voorstellen vanuit de verhuurder worden vroegtijdig binnen de Woonkoepel bekeken, en veelal komt er in het overleg waarin de Woonkoepel kijkt naar de landelijke tendens bij de Woonbond en de wensen van onze leden
Daarnaast voeren we overleg over de mogelijkheden van huurmatiging, kijken we naar de ontwikkellingen in de huurtoeslag, en naar de meerjarenbegroting voor de gevolgen op langere termijn.
In de gesprekken met SWZ blijft het bestuur ook hameren op de sociale aspecten, waarin armoede achter de voordeur een heftig thema blijft. In het vervolg daarop is er binnen de prestatieafspraken met de gezamelijke huurdersbelangenverenigingen een woonlastenfonds gevormd, en blijft ondanks de regelgeving uit den Haag, die een sociaal huurbeleid dwarsboomd, het sociale aspect binnen Zwolle nog duidelijk aanwezig.     

  bron :  RTV Oost
De huurprijzen van woningen in de vrije sector in Overijssel stegen in het tweede kwartaal van dit jaar harder dan in de Randstad. Dat blijkt uit cijfers van de verhuursite Pararius

De stijging van huren vindt vooral buiten de Randstad plaats. In Overijssel, Limburg  en Friesland stegen de huren met bijna tien procent. En in Groningen en Flevoland schoten de huren zelfs met 17 en 23 procent omhoog.

Het landelijke gemiddeld is tien procent, de gemiddelde stijging in de Randstad is 4,7 procent.

Per vierkante meter in de huurprijs in regio nog laag 

Per vierkante meter betalen huurders in Nederland nu gemiddeld 14,85 euro, de hoogste prijs in tien jaar. Maar de verschillen per stad zijn groot. In de Randstad betaalt een huurder in de vrije sector nog altijd de hoofdprijs. Huurders in de regio zijn beter af. In Amsterdam bijvoorbeeld betalen huurders per vierkante meter 22,28 euro. In bijvoorbeeld Apeldoorn is dat maar 8,77 euro.


Maar de trend van het afgelopen jaar is dat het gat tussen steden in de Randstad en daarbuiten kleiner wordt. Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius is dat logisch. "In gebieden met extreem hoge huren lijkt de rek eruit. Veel huurders haken af en gaan elders kijken, buiten de stad."

Volgens De Groot kan dat een bredere trend worden. "Huurstijgingen verspreiden zich als een olievlek over Nederland. En door het structurele woningtekort zullen de huurprijzen ook in de rest van Nederland nog lang blijven stijgen."

Meer info over de huurprijzen lees je door hier te klikken of op deze link te klikke

Meer nieuws

logo swz 

DE WOONKOEPEL IS DE HUURDERSVERENIGING VAN SWZ

© Copyright woonkoepel-zwolle.nl

contact - website door CliqidOok een website als deze? Klik voor de website van Cliq id - online specialisten.