Opdracht voor nieuwe coalitie
De coalitie die na de recentste kamerverkiezingen van maart gevormd wordt, schijnt in hoofdlijnen gestalte te krijgen. De periode van Informateur, formateur en vorige week op de hei in Hilversum krijgt wellicht gestaag een vervolg. Ondertussen zijn woordvoerders uit de zorg, defensie en het onderwijs schreeuwend om meer financiële middelen.
Ook voor de sociale woningbouw en het schrappen van de verhuurdersheffing gaan in deze coalitieperiode steeds meer stemmen op
Een komend kabinet moet de woningnood aanpakken en de sociale huursector vergroten, schreef Woonbonddirecteur Ronald Paping onlangs in het Financiële Dagblad.
Voor veel starters is een betaalbare huur- of koopwoning buiten bereik. De komende kabinetsperiode moeten er 100.000 extra sociale huurwoningen worden gebouwd, betoogt Paping.
Te weinig woningen gebouwdDat de woningnood een come back heeft gemaakt komt vooral doordat er de afgelopen jaren veel te weinig is gebouwd. Voor de economische crisis werden er jaarlijks meer dan 80.000 woningen gebouwd. Net genoeg om de groeiende vraag bij te benen. In de crisisjaren is de nieuwbouw fors gedaald, naar een dieptepunt van minder dan 30.000 woningen in 2013. Nog steeds liggen we ver achter op de aantallen die voor de crisis werden gehaald.
Tekort sociale huurwoningenVooral het tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is nijpend. Corporaties hebben mede door de verhuurderheffing — een heffing die verhuurders sinds 2013 jaarlijks betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen — nauwelijks meer woningen gebouwd. Tragisch dieptepunt was 2015 met slechts 17.000 woningen. Tegelijkertijd zijn er wel veel woningen verkocht of duurder verhuurd in de vrije sector. De sociale sector is in rap tempo kleiner geworden. De vraag naar betaalbare huurwoningen is juist gestegen. Sinds de economische crisis zijn meer huishoudens aangewezen op de sociale huursector. D66 schreef in zijn verkiezingsprogramma dat er 100.000 sociale huurwoningen extra nodig zijn Dat betekent dat deze corporaties, bovenop het al geplande aantal nieuwbouwwoningen, jaarlijks 25.000 woningen extra moet bijbouwen. Geen 34.000 woningen maar circa 60.000 woningen per jaar.
Politiek moet ingrijpenDe corporaties staan voor een grote maatschappelijke taak. De landelijke politiek moet verantwoordelijkheid nemen voor het oplossen van het tekort aan betaalbare huurwoningen. Door de verhuurderheffing af te schaffen komen er miljarden beschikbaar om de woningnood aan te pakken én in te zetten op een betaalbare en duurzame sociale huursector.
bron : fd / woonbond
Verder kwam de Telegraaf op 15 augustus 2017 met een artikel waarin het vorige kabinet als de oorzaak werd aangemerkt voor het tekort van nieuwbouw woningen
VOORBURG (ANP) - Het kabinet heeft onbewust gezorgd voor het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen. Een nieuw kabinet moet daarom een ,,sterke minister van wonen en bouwen'' krijgen die bij maatregelen op andere terreinen ook kijkt naar de gevolgen voor de bouwsector. Daarvoor pleit de NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.
,,We moeten leren van de fouten uit het verleden'', stelt NVB-directeur Nico Rietdijk. Stef Blok was tot begin dit jaar minister van Wonen. De portefeuille ligt nu weer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn werk is echter nog niet gedaan, vindt de branchevoorman.
,,Blok had de opdracht om het kabinetsbeleid uit te voeren. Dat heeft hij politiek gezien goed gedaan, maar het was niet altijd even gelukkig.'' Rietdijk doelt op de genomen overheidsmaatregelen om de gevolgen van de kredietcrisis te beteugelen. Het verlagen van de maximale hypotheeklimiet was volgens hem noodzakelijk voor de bankensector, maar werkte wel als een ,,extra handrem'' op de bouwsector.
In die bouwsector moesten zowel bouwbedrijven als toeleveranciers saneren omdat op het dieptepunt van de crisis 80 procent van de afzet verdween. Bovendien zetten gemeentes locatieontwikkelingen stil. ,,Daar plukken we nu de wrange vruchten van in de vorm van een imploderende woningmarkt en exploderende prijzen.''
Jaarlijks moeten er zo'n 80.000 woningen worden bijgebouwd, stelt de NVB. ,,maar we kwamen vorig jaar niet veel verder dan 50.000. Er is echt werk aan de winkel.'' Vooral in de Randstad komen er nauwelijks nieuwbouwwoningen op de markt. ,,De sector is simpelweg niet in staat aan de nieuwe woonvraag te voldoen. Een beetje hulp van het Rijk kan geen kwaad.''
De Utrechtse wethouder Paulus Jansen, reageerde via twitter met : Juiste conclusie, maar analyse @nvbbouw is zeer incompleet. Afknijpen #corporatie sector en diverse maatregelen huurbeleid fnuikend.
In het op 16 augustus verschenen artikel op vastgoedjournaal.nl voegt SWZ de daad bij het woord en gaat de nieuwbouw verder :
Spoedwoningzoekenden krijgen sneller kans op een woning in ZwolleOm aan de vraag voor kleine sociale huurwoningen te voldoen, wil woningstichting SWZ onder andere 28 semipermanente woningen bouwen voor een tijdelijke duur van 15 jaar.